CD-singeln Someday Someone

 

 

Det här är min presentationstext av CD-singeln som var bilaga i boken Cadillac Madness:

 


The Hep Stars spelade in sin första singel Kana Kapila/I Got A Woman sommaren 1964. Ganska exakt fem år senare gjorde de sin allra sista skiva, Speedy Gonzales/Är det inte kärlek säg. Däremellan förflöt ett hektiskt halvdecennium, med turnéer, skivinspelningar, TV-framträdanden, fotograferingar och en hel mängd andra engagemang. Det innebar att gruppen i regel inte hade ”råd” att låta inspelat material förbli outgivet. Trots det kom ändå ett fåtal låtar att hamna på hyllan. Några decennier senare har vi nu nöjet att för allra första gången presentera fyra tidigare outgivna inspelningar på den unika bonus-CD som följer med den här boken. Vi ber lyssnaren ta i beaktande att det handlar om icke helt färdigställda inspelningar och att CD:n därför ska betraktas som ett musikhistoriskt dokument.


Spår 1

Someday Someone (Band Version) 
(Benny Andersson – Sven Hedlund)
Längd: 2.38
Inspelad i Philips studio på Gärdet i Stockholm, 31 augusti 1966.
Tidigare outgiven.

Someday Someone kom till under arbetet med Hep Stars andra studio-LP, som kort och gott fick namnet The Hep Stars. Låten skrevs av Benny och Svenne och spelades in samma dag som No Time och Morning Comes After Night. Två försök gjorde man med Someday Someone, varav det ena är denna fullödiga bandversion med bas, trummor, gitarr, orgel, piano och sång. En pophistorisk kuriositet är Bennys pianospel i refrängerna, som påminner om den stil han skulle anamma under ABBA-åren, men som man annars inte hör mycket av på Hep Stars skivor. Someday Someone är minst lika bra som en del annat gruppen gav ut vid den här tiden – om inte bättre – och det är lite av en gåta att man lät begrava den när det begav sig. Nu, några decennier senare, kan vi alla avnjuta denna bortglömda melodi.

 

Spår 2

Rag Doll 
(Bob Crewe – Bob Gaudio)
Längd: 2.56
Inspelad i Philips studio på Gärdet i Stockholm, 20 september 1966.
Tidigare outgiven.

Inspelningen av LP:n The Hep Stars präglades av tanken att man skulle satsa på originalmaterial, det vill säga låtar skrivna för just den LP:n. Det blev trots allt tre undantag på skivan: Hootenanny Singers-hiten No Time; Last Night I Had The Strangest Dream – den engelskspråkiga versionen av I natt jag drömde – samt Morning Comes After Night, som tidigare hade spelats in av det svenska popbandet Vat 66. Men kanske var det strävan att hålla LP:n så ren från coverversioner som möjligt som gjorde att den här inspelningen av The 4 Seasons USA-etta Rag Doll lades på hyllan. Det var visserligen covers på amerikanska och engelska låtar som en gång hade givit Hep Stars det stora genombrottet, men under 1966 hade gruppen haft stora hits med låtar de skrivit själva, till exempel Sunny Girl och Wedding, och det kändes nog viktigt att understryka att man inte längre var något coverband.

 

 

Spår 3

Someday Someone (Spinet Version) 
(Benny Andersson – Sven Hedlund)
Längd: 2.59
Inspelad i Philips studio på Gärdet i Stockholm, 31 augusti 1966.
Tidigare outgiven.

Detta andra försök med Someday Someone är en mer avskalad tolkning, med enbart spinett och sång. Kanske fanns det en idé om att göra fler pålägg senare – gruppen jobbade ofta på det omvända viset att Benny, Svenne och Felle spelade in sång och klaviaturinstrument först och så lade man på trummor, bas och gitarr i efterhand. Men tydligen var det något som inte kändes rätt med låten, för den stoppades snart i malpåse. Refrängen återanvändes dock några månader senare till låten Like You Used To Do, som först kom ut på samlings-LP:n Popligan och senare blev baksida på singeln She Will Love You.

 

Spår 4

Massa’s Mess 
(Benny Andersson – Lennart Fernholm – Jan Frisk – Christer Pettersson)
Längd: 4.35
Inspelad i Europa Films musikstudio i Mariehäll i Bromma, 9 november 1967.
Tidigare outgiven.

Men vad är nu detta? Är det något brittiskt bluesband drabbat av psykedeliska influenser som har förirrat sig in i en svensk skivstudio? Är det en föregångare till progressiva friformare som International Harvester? Eller kanske lite bortglömd svensk underground inspelad av något kämpande band i en skum källarlokal? Nej, det är faktiskt The Hep Stars som jammar under inspelningen av LP:n Jul med Hep Stars i november 1967. Man skulle kunna säga att resultatet är ganska långt från I natt jag drömde och Sagan om lilla Sofi. Titeln på jammet är Massa’s Mess – ”Massa” var Hep Stars smeknamn på managern Åke Gerhard. Men frågan är om han verkligen skulle vilja ta ansvar för denna psykedeliska irrfärd i skivstudion…

 

 

 

 

KÖP BOKEN

Signerat exemplar direkt från författaren

Adlibris

CDon

 

MER INFO

Läs ett kapitel ur boken

Recensioner (utdrag)

Om CD-singeln Someday Someone

Radiointervjuer med författarna

Tidningsartikel om boken

Längre recension

The Hep Stars (fansida)

Rättigheter till boken: Premium

 

© Carl Magnus Palm 2011

Välkommen till min svenska hemsida. Den är enklare och mindre omfattande än min internationella sajt, Carl Magnus Palm.com, men är gjord för den som helst läser på svenska. Om du vill ha fler detaljer om mig och mina olika projekt finns det på Carl Magnus Palm.com.

Carl Magnus Palm.se